Aktiivimalli koskettaa myös työnantajia

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Keskustelu 1.1.2018 voimaan astuneesta työttömyysturvan aktiivimallista käy kuumana. Keskustelussa on nostettu esiin, ettei työnantajia voisi aktivoida. Esimerkiksi Harri Vuorenpää kirjoitti Aamulehdessä, ettei yrittäjä palkkaa työntekijöitä vain siksi, että siihen kannustetaan. Varmaan osaltaan totta, mutta haluaisin kuitenkin olla eri mieltä.

Vastuuta myös työllistäjille

Minut sekä yrittäjänä että omakotitaloasujana jo pelkkä keskustelu aktiivimallista on aktivoinut työllistämään. Yrittäjänä olen miettinyt, voinko tarjota jonkun työn toisella tehtäväksi ja siten tehdä yrittäjänä vähän lyhyemmän päivän tai keskittyä itse siihen, joka on työssäni kaikkein tärkeintä. Kotoa puolestani olen löytänyt useita pieniä hommia, joihin aion palkata apua. Kotitalousvähennys toimii tässä oivana lisäkannustimena.

Luulo byrokratiasta on usein esteenä työntekijän palkkaamiselle kotitalouksiin. Tämä velvoitteiden monimutkaisuus oli alkusysäys SuoraTyö.fi-palvelun kehittämiselle. Siitä on tultu pitkä matka kohti palvelua, joka tarjoaa todistetusti helpoimman tavan työllistää.

Puolet aktiivimallin tavoitteesta pienillä keikkatöillä

Kotitaloudet keikkatöiden teettäjänä
Suomessa oli vuoden 2016 lopussa runsaat miljoona asuttua omakotitaloa ja puoli miljoonaa kesämökkiä. Kotitalousvähennystä saa noin 400 000 kotitaloutta. Jos nämä kotitalousvähennystä saaneet kotitaloudet aktivoituisivat työllistämään vuodessa kahden työpäivän verran lisää, eli 16 tuntia (mikä tekee reilun tunnin verran kuukaudessa), syntyisi Suomeen 6,4 miljoonaa tuntia uutta työtä. Se vastaa noin 3500 henkilötyövuotta.

Yritykset keikkatöiden teettäjänä
Uudet työpaikat ovat syntyneet viime vuosina pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Suomessa on noin vajaat 300 000 alle 50 työntekijän yritystä. Jos näistä puolet aktivoituisi työllistämään 40 tuntia, eli viikon verran vuodessa, syntyisi 5,6 miljoonaa tuntia uutta työtä, mikä vastaa noin 3 000 henkilötyövuotta. Tämä tarkoittaisi puolen päivän verran kuukaudessa 10 kuukauden aikana.

Aktiivimallin sanotaan tuottavan 5 000 – 12 000 henkilötyövuotta. Kahdella kuvaamallani tavalla tuosta maksimista toteutuisi jo puolet.

Keikkatyöt osana aktiivimallia
Vuoden alusta voimaan tullut työllistämisen aktiivimallin sanotaan tuottavan 5 000 – 12 000 henkilötyövuotta. Kahdella edellä kuvaamallani tavalla tuosta maksimista toteutuisi jo puolet, alaraja ylittyisi reippaasti.

Keikkatyöt johtavat kasvavaan työllistymiseen

SuoraTyön omista tilastoista on nähtävissä, kuinka tehokkaasti lyhyetkin keikkatyöt johtavat usein uusiin keikkatöihin ja parhaassa tapauksessa säännölliseen työskentelyyn. Lyhytkin työ tarjoaa työtä hakevalle rahallisen korvauksen lisäksi myös mahdollisuuden osallistua yhteiskunnan rakentamiseen.

Työmarkkinat ovat murroksessa. Globaali megatrendi on, että ansainta joudutaan yhä useammin rakentamaan erilaisista tulovirroista. Hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta onkin tärkeää, että otamme muutoksen kiinni ja hyppäämme aallonharjalle.

Aktivoitumista kysytään nyt kaikilta

Aktiivimalli on valtiohallinnolta ensimmäinen konkreettinen toimenpide, jossa perinteistä työllinen-työtön-asetelmaa murretaan. Ei voida kuitenkaan vaatia, että ajatusmaailma työn keikkaistumista kohti muuttuu vain työntekijöiden puolelta.

Ajattelutavan muutosta kohti työn keikkaistumista ei voida vaatia vain työntekijöiden puolelta. Eniten aktiivisuutta vaaditaan nyt päättäjiltämme.

Ajattelutavan on muututtava läpi koko yhteiskunnan. Eniten aktiivisuutta vaaditaan nyt päättäjiltämme. Valtionhallinnon on aktiivisesti jatkettava ponnisteluja keikkatyön tekemisen ja teettämisen kynnysten purkamiseksi.

Työmarkkinoilla sekä etuusjärjestelmissä on vielä paljon jäykkyyksiä, jotka vaikuttavat työn tekemisen ja tarjoamisen kannustimiin. Myös työn teettämisen pitää olla mielekästä. Teemme Suoratyöllä paljon töitä esteiden poistamiseksi, ja toivomme, että hyvin alkanut työ myös valtiohallinnon puolelta jatkuu.

Jani Laatikainen
toimitusjohtaja
SuoraTyö Oy

PS. Joko olet tutustunut ”Keikkatöiden markkinapaikkaan”? Keikkatyön tekijän löytämiseen SuoraTyö ja Oikotie ovat rakentaneet yhdessä uuden Oikotie Keikkatyöt markkinapaikan. Markkinapaikan osaajaprofiileja on haettu jo useita tuhansia kertoja. > Katso Oikotie Keikkatyöt

PPS. Tarjosimme viime vuonna yhteistyössä kumppaniemme kanssa keikkatöitä Porin SuomiAreenalla sekä erilaisissa muissa tapahtumissa pitkin vuotta. Kokemukset keikkatyöstä olivat aina molemmin puolin positiivisia. > Lue Porin SuomiAreena tapahtumasta Oikotie Keikkatyöt-sivulta

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Lisää aihealueelta