Eihän tahrata valkolakkia tänään

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Ylioppilaslakkini 80-luvulta on muuten kohtuullisen valkoinen, mutta siihen on vuosien varrella ilmestynyt ikäviä torakankakkimia. Ruskeita läikkiä, joiden puhdistaminen ei ole yksinkertaista.

Valkolakki kuvastaa tabula rasaa, tyhjää taulua, johon nuori koulunsa päättävä voi piirtää elämänsä suunnitelmaa. Sisäpuolella on sinivalkoiset värit kuvastamassa sitä, kuinka lähellä suomalainen yhteiskunta on ylioppilaan päätä.

Myös meillä juhlitaan tänään tuoretta ylioppilasta, kun kuopus on valmistunut aikuislukiosta. Kotiimme tulee 80 vierasta, joten hankimme nuoren Tildan auttamaan tarjoiluissa. Jotenkin tuntuisi yksinkertaiselta työntää työvuoron päätteeksi rahat kouraan muitta mutkitta ja toivottaa hyvää kesää.

Sori siitä!

Siinä tulivatkin sitten ensimmäiset tahrat valkolakkiin. Edistäisin omalta osaltani suomalaisen yhteiskunnan syöpää, harmaata taloutta. Jättäisin yhteiskunnan ulkopuolelle keskinäisistä transaktioistamme. Ja opettaisin oman ja vierailevan nuoren siihen, ettei veroista ja muista yhteiskuntaa ylläpitävistä velvoitteista tarvitse välittää.

SuoraTyön viime vuonna teettämässä tutkimuksessa joka viides suomalainen kertoi teettäneensä pimeää työtä. Joka viides! Varmaan minäkin kuulun siihen joukkoon, mikäli tohdin laittaa käden riittävän lähelle sydäntä. 

Anteeksi verottaja! Anteeksi rakkaat kanssakansalaiseni!

Byrokratia hiiteen!

Kotitalouden työnantajuus on luvalla sanoen tehty varsin vaativaksi suoritukseksi. Yksi maailman parhaista palkansaajan turvaverkoista vaatii veronsa. Kirjaimellisesti. Moni varmaan mielellään maksaisikin velvoitteet, mutta se byrokratia.

Taaleri bongasi uuden työn markkinoilta SuoraTyön, joka digitalisoi koko työsuhteen byrokratian, tai itse asiassa poisti sen. Yhdellä maksulla hoituvat niin työnantajamaksut kuin -ilmoituksetkin ja laskelmat menevät sekä työntekijälle että työnantajallekin. Enää ei voi venkuloida velvoitteista vedoten niiden vaikeuteen.

Kaikki mukaan touveihin

Näemme, että rahan liikkuminen yhteiskunnassa ja markkinoilla muuttuu. Yksilöllä on erilaisia tulolähteitä, jotka ovat ansiotuloa, pääomatuloa, yhteiskunnan tukea tai perintötyyppistä tuloa. Erityisesti kolme ensimmäistä tulisi saada joustavaksi kokonaisuudeksi, jottei hankalia kannustinloukkuja syntyisi.

Tarvitsemme digitaalisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat jokaisen yksilön myönteisen myötävaikutuksen yhteiseen hyvään. Osallisuuden yhteiseen souturetkeen. Ratkaisut, jotka madaltavat kynnyksiä päästä mukaan kykyjen mukaan, vahvistavat yhteiskuntaa ja sen nauttimaa rauhaa.

Tildalle tili käteen – ja keisarille omansa

En halua, että Tilda tai oma kuopukseni saa heti alkuun mallin, jossa yhteiskunta jätetään juhlien ulkopuolelle. Maksan kylläkin Tildalle tilin kouraan, mutta teen SuoraTyön alustalla laskelman työnantaja- ja työntekijämaksuista sekä maksan muuten keisarille sen mikä keisarille kuuluu. Tilda saa sähköpostiinsa oman palkkalaskelmansa. Kenties elämänsä ensimmäisen.


Pidetään valkolakki puhtaana, jotta nuoremme voivat lähteä hyvällä omallatunnolla elämän seikkailuihin ja osallistumaan osaltaan yhteiskunnan rakennustyöhön.


Taneli Hassinen
Senior Advisor
Taaleri Oyj

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Lisää aihealueelta