Kuinka paljon avun palkkaaminen kotiin maksaa?

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Mietityttääkö kuinka paljon avun palkkaaminen kotiin maksaa? Ohessa on pari laskelmaa esimerkkinä lastenhoitajan ja siivoojan keikkatyöstä, kun palkkaat työntekijän SuoraTyö.fi-palvelun avulla.

Mitä hyötyä on yksityisen henkilön palkkaamisesta yrityksen sijaan?

Palkkaamalla suoraan yksityisen henkilön maksat vain tehdystä työstä ilman välikäsiä. Lisäksi ostaessasi työn suoraan tekijältä yrityksen sijaan sinun ei tarvitse maksaa työn hinnasta arvonlisäveroa. Kotitalous voi teettää työtä yksityisellä henkilöllä ja saada tästä kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys on yksityisellä henkilöllä teetetystä työstä 20 % palkasta + työnantajan sivukulut.

Esimerkkilaskelmat lastenhoitajan ja kotisiivouksen maksuista

Oheiset hintaesimerkit ovat yksityiselle henkilölle maksettuja palkkoja palvelun teettämisen brutto- tai nettohintojen sijaan. Yksityishenkilön palkkaaminen vaihtelee paikkakunnan, tehtävän työn ja työntekijän kokemuksen mukaan. Esimerkeistä lastenhoitajan palkka on Mannerheimin lastensuojeluliiton määrittelemä tuntipalkka. Kotisiivoojan palkka on laskettu Kiinteistöalan työehtosopimuksen mukaan.

Lastenhoitajan palkka 6 h (Palkan lähde: MLL)

Palkka 6 x 8,20 euroa = 49,20

+ eläkevakuutus 9,33

+ sosiaaliturvamaksu 0,53

+ työttömyysvakuutus 0,39

+ työtapaturma- ja ammattitautivakuutus 0,33

+ ryhmähenkivakuutus 0,03

+ SuoraTyö.fi -palvelumaksu 2,95 euroa (sis. alv)

= 62,76 EUROA, josta saa kotitalousvähennystä 20,45 euroa (20 % palkasta + työnantajan sivukulut).

Lastenhoitajan palkan lomakorvaukset sisältyvät MLL:n tuntipalkkaan.  

Kotisiivoojan palkka 4 h (Palkan lähde: PAM Kiinteistöalan TES)

Palkka 4 x 10,71 euroa = 42,84

+ lomakorvaus 3,86

+ eläkevakuutus 8,75

+ sosiaaliturvamaksu 0,50

+ työttömyysvakuutus 0,37

+ työtapaturma- ja ammattitautivakuutus 1,09

+ ryhmähenkivakuutus 0,03

+ SuoraTyö.fi -palvelumaksu 2,95 euroa (sis. alv)

= 60,39 EUROA, josta saa kotitalousvähennystä 20,08 euroa (20 % palkasta + työnantajan sivukulut).

Työnantajan lakisääteiset velvollisuudet

Eläkevakuutus

Eläkevakuutus eli Tyel maksetaan, mikäli palkan suuruus ylittää 58,27 € /kk /hoitaja.
Kotitalouden on tehtävä maksetuista palkoista vuosi-ilmoitus verovirastoon ja silloinkin, kun ennakonpidätystä ei ole toimitettu, jos työntekijälle maksetun palkan määrä on vähintään 200 euroa kalenterivuodessa.

Tapaturmavakuutus

Kaikilla kotitaloustyönantajien palkkaamilla yksityisillä henkilöillä, kuten siivoojilla, lastenhoitajilla ja remonttimiehillä tulee olla vakuutukset kunnossa. Tapaturmavakuutus korvaa työmatkalla tai työnteon yhteydessä sattuneen äkillisen tapahtuman, joka aiheuttaa vamman tai sairauden. Vakuutus on pakollinen, jos hoitajan / hoitajien vuosittainen palkkasumma ylittää 1200 euroa.

Kun hyödynnät SuoraTyö.fi-palvelun työtapaturmavakuutuksen, vakuutusmaksu peritään ainoastaan toteutuneen palkkasumman mukaan, ilman minimi- tai ennakkomaksuja. Tämä on ainutlaatuista Suomessa. Kattavan tapaturmavakuutuksen piiriin kuuluvat sairaanhoito-, tutkimus- ja muut kulut ilman korvauskattoa. Kun olet luonut käyttäjätilin Suoratyö.fi-palveluun, ovat vakuutukset heti voimassa ja työn voi aloittaa milloin tahansa.

Työttömyysvakuutusmaksu

Kotitalouden tulee vähentää palkanmaksun yhteydessä kaikilta 17–64-vuotiailta palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu 1,90%  Lisäksi kotitalouden on tehtävä palkkasummailmoitus työttömyysvakuutusrahastolle, jos työntekijän palkkasumma kalenterivuoden aikana on yli 1200e.  Työn teettäjä maksaa sekä työnantajan (0,65% v.2018) että palkansaajan työttömyysvakuutusmaksut Työttömyysvakuutusrahastolle. 

Sosiaaliturva

Sosiaaliturvamaksu on työnantajalle 0,86 % palkasta. Siitä tulee huolehtia, mikäli työntekijälle maksettu palkka on yli 1 500 euroa vuodessa.

Ryhmähenkivakuutus

Ryhmähenkivakuutuksen ovat velvollisia ottamaan työnantajat, joiden työehtosopimuksessa on määräys vakuutuksesta. Vakuuttamisvelvollisia ovat lisäksi työnantajat, joiden toimialalla on vakuuttamismääräyksen sisältävä yleinen valtakunnallinen työehtosopimus. Merkitystä ei ole sillä, onko työnantaja järjestäytynyt työnantajajärjestöön vai ei.

Tiesitkö?

Työn teettäjän on huolehdittava edellä mainituista työnantajan lakisääteisistä velvollisuuksista. Näitä ovat esimerkkilaskelmissa olevat eläkevakuutus, tapaturmavakuutus, työttömyysvakuutus, sosiaaliturvavakuutus, sekä työehtosopimuksesta riippuen myös ryhmähenkivakuutus. Lisäksi työnantajan on toimitettava palkkailmoitukset Kansalliseen tulorekisteriin. Mikäli haet kotitalousvähennystä, vie sekin oman aikansa.

Vinkki! SuoraTyö.fi-palvelu todettiin edullisimmaksi tavaksi työllistää YLEn Kuningaskuluttajan vertailussa!

Palkanmaksu helpoksi SuoraTyö.fi-palvelun avulla

Kun teetät työtä SuoraTyö.fi-palvelun avulla, voit olla varma, että toimit aina vastuullisesti ja oikein, sillä SuoraTyö.fi huomioi kaikki työnantajan velvoitteet puolestasi täysin automaattisesti. 

SuoraTyö.fi-palvelun käyttö on helppoa ja edullista. Kuka tahansa voi toimia työn teettäjänä ilman aiempaa kokemusta. SuoraTyö.fi-palvelun avulla voit tehdä aikaa vievän palkkaamisen paperityöt muutamassa minuutissa. Sinun ei tarvitse huolehtia eri aikaisista ilmoituksista, maksuista tai palkkatositteen kirjoittamisesta työntekijälle, sillä SuoraTyö.fi-palvelu huolehtii kaiken puolestasi ja mm. lähettää palkkalaskelman työntekijän sähköpostiin automaattisesti. Voit myös tulostaa työntekijällesi todistuksen tehdystä työstä suoraan palvelusta.

PikaPalkka®
Erityisesti SuoraTyön PikaPalkka®-toiminto on helppo ja nopea tapa maksaa palkka ja työnantajan sivukulut yhdellä maksulla. PikaPalkka®-toiminnon käyttö on maksutonta.

SuoraTyö.fi laskee kotitalousvähennyksen puolestasi

SuoraTyö.fi laskee kertynyttä kotitalousvähennystä reaaliaikaisesti ja kotitaloustyönantaja näkee sen palvelun omasta näkymästä eli dashboardilta. SuoraTyö.fi hoitaa puolestasi automaattisesti kotitalousvähennyksen hakemiseen tarvittavat laskelmat.

Palkkalaskuri

Voit ennakoida maksettavan palkan sivukuluineen SuoraTyö.fi:n palkkalaskurilla.

Kokeile SuoraTyö.fi-palvelua jo tänään! 

Työn teettäjälle – Ota palvelu käyttöön

Opas: Mikä työ oikeuttaa kotitalousvähennykseen? 

Kokemuksia: Lastenhoitajan palkkaaminen

Kokemuksia: Keittiöremontin teettäminen 

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Lisää aihealueelta