Miten helpottaa töihin pääsyä? Vierailu Huomenta Suomessa

arrow_back Takaisin artikkeleihin

SuoraTyön toimitusjohtaja Jani Laatikainen kävi perjantaiaamuna 2.2.2018 Huomenta Suomen vieraana keskustelemassa työllistämisen helpottamisesta, aktiivimallista ja keikkatöistä. Keskustelukumppanina Huomenta Suomi - lähetyksessä oli kansanedustaja ja Työvaliokunnan jäsen Tarja Filatov.

Huomenta Suomen lähetyksessä Laatikainen totesi, että monen työttömän tilanne on vaikea. Hän toivoi päättäjiltä rohkeutta viedä muutoksia eteenpäin, jotta tekijälle löytyy töitä aktiivimallille asetettujen tavoitteiden täyttämiseksi. Työllistäminen on Suomessa ollut perinteisesti valtava byrokratiaprosessi. SuoraTyön lähtökohtana on, että työllistämisen tulee olla helppoa, jotta työllistyminenkin helpottuu ja syntyy uutta työtä.

Yksinyrittäjälle yhdenkin työntekijän palkkaaminen merkitsee resurssien lisäämistä sataprosenttisesti, jolloin keikkatyön tekijän palkkaaminen voidaan monesti mieltää joustavammaksi ratkaisuksi palkata ensimmäinen työntekijä. Myös kaksisuuntainen kannustinloukku on ollut omiaan vahvistamaan käsitystä, että työtä ei ole kannattanut laittaa tarjolle, koska työllistäminen on koettu hyvin byrokraattiseksi ja monimutkaiseksi. Toisaalta työttömän ei ole kannattanut ottaa työtä vastaan, koska se on vaarantanut tulopohjan.

Byrokratia ei ole enää este työllistämiselle

SuoraTyö.fi-palvelun kautta byrokratia ei ole enää este työllistämiselle, vaan yrittäjäkin voi keskittyä liiketoimintansa pyörittämiseen palkkaamisen paperitöiden sijaan, ja palkata keikkatyön tekijän taakkaansa helpottamaan. Myös kotitaloudet voivat rohkeasti palkata yksityisen henkilön erilaisiin keikkatöihin.  

Keskustelukumppani, kansanedustaja Tarja Filatov jakaa näkemyksen, että tulevaisuuden työ on yhä monimuotoisempaa ja pirstaleisempaa, sekä muodostuu entistä enemmän epätavallisista työsuhteista, kuten keikkatöistä, SuoraTyö.fi-palvelun kaltaisten alustojen kautta.

Laatikainen toteaa, että Suomessa on tutkitusti EU:n syvin kuilu työttömyyden ja työllisyyden välillä. Suomalaisen työelämän rakenteet on luotu kokoaikaisen suhteen ihannetta varten. Tulevaisuuden työelämää tuleekin rakentaa joustavasti siten, että ansiotulo voi koostua jatkossa monista eri tulovirroista. Näin työttömällekin muodostuu keikkatöiden kautta silta työllisyyteen, jota tarvittaessa tuetaan erilaisilla etuuksilla kohti kokopäiväistä ansaintaa.

Katso koko lähetyksen kaksi osaa MTV Katsomosta! 

Miten helpottaa töihin pääsyä?

Minkälaista aktiivisuutta työttömiltä voidaan vaatia?

huomenta-suomi

Huomenta Suomen vieraina olivat 2.2.2018 SuoraTyön toimitusjohtaja Jani Laatikainen ja kansanedustaja Tarja Filatov. Lähetyksessä keskusteltiin työelämän muutoksesta ja ratkaisuista työttömyyteen, jota juonsivat toimittajat Jesse Kamras sekä Joanna Kuvaja.

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Lisää aihealueelta