#Myytinmurtajat: Ovatko osatyökykyiset yhteiskunnan riippakivi?

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Onko osatyökykyinen osa-ammattitaitoinen tai muita tyhmempi, imagohaitta yritykselle, tai vaatiko osatyökykyisen palkkaaminen kohtuuttomasti byrokratiaa?

SuoraTyö osallistuu 15-19.7.2019 Porissa järjestettävään SuomiAreena-tapahtumaan yhteistyössä Neuroliiton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

Osatyökykyisyyteen liittyvät myytit otetaan käsittelyyn SuomiAreenassa Kultainen Venla -voittajan, Puoli seitsemän –ohjelmasta tutun Mikko Kekäläisen johdolla.

#Myytinmurtajat: Ovatko osatyökykyiset yhteiskunnan riippakivi?

Maanantaina 15.7. Kauppakeskus Puuvillan keskustelulavalla murretaan osatyökykyisyyden myyttejä. Osatyökykyisiin liittyvät asenteet ja ennakkoluulot kohdataan asiantuntijoiden ja omakohtaisten kokemusten voimin. Keskustelijoina ovat SuoraTyön toimitusjohtaja Jani Laatikainen, Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) johtaja Tuija Oivo, projektisuunnittelija Anette Hagström Vantaan kaupungilta sekä MS-tautia sairastava yrittäjä Krista Saarinen.

Katso keskustelun tallenne

Keskustelun aiheena on osatyökykyisyys työelämässä. Tilaisuudessa pohditaan:

  • Millaisia ajatuksia osatyökykyisyys herättää työnantajissa, työyhteisössä tai osatyökykyisissä itsessään?
  • Mitä osatyökykyisyys itse asiassa tarkoittaa?
  • Onko osatyökykyisen palkkaaminen vaikeampaa?
  • Millaista apua osatyökykyisen työllistämiseen on saatavilla ja millaista sen pitäisi olla?
  • Vastaako osatyökyisten palkkaaminen työllisyysasteen nousuun tai työvoimapulaan?

Vastuullisuus ohjaa yrityksen toimintaa ollen myös merkittävä imagotekijä

Suomessa on pitkät perinteet työlainsäädännössä, työsuojelussa ja ympäristövastuussa. Sosiaalisesti kestävät periaatteet ovat nousseet keskeisiksi yrityksen toimintaa ohjaaviksi arvoiksi. Hyvin toteutettuna vastuullinen toiminta säästää yhteiskunnan kustannuksia, ja on yritykselle merkittävä imagotekijä.

Työn tarjoaminen osatyökykyiselle kaventaa eriarvoisuutta ja luo työntekijälle merkittävän kokemuksen osallisuudesta, mahdollisuuden olla mukana rakentamassa yhteiskuntaa osana työyhteisöä. 

Osatyökykyisissä on valtava potentiaali

"Osatyökykyissä on valtava potentiaali. Osatyökykyisen työkyvyn arviointiin ei joskus ole muuta tietä kuin mahdollisuuden antaminen sitä tarvitsevalle. Monelle yrittäjälle osaamista tärkeämpää on motivaatio ja asenne", sanoo SuoraTyön Jani Laatikainen. 

Arvioiden mukaan Suomessa on jopa 600 000 osatyökykyistä, joista 200­ 000 on työelämän ulkopuolella. Jopa työkyvyttömyyseläkkeellä olevien joukossa on noin 60 000 ihmistä, joilla olisi rajoitteista huolimatta kykyä ja halua tehdä ihan oikeita töitä.

Jos pitää osatyökykyisen rekrytointia riskinä, kannattaa kokeilla turvallisempaa vaihtoehtoa. SuoraTyö.fi-palvelu tarjoaa yrittäjän käyttöön alustan, joka mahdollistaa helpoimman ja turvallisimman tavan teettää työtä. Palkansaajalle työllistyminen SuoraTyö.fi-palvelun avulla on turvallista, sillä hän on aina työttömyys- ja sosiaaliturvan piirissä. 

Osallistu keskusteluun somessa tunnisteilla #myytinmurtajat ja #työmyytit

Seuraa ja osallistu keskusteluun SuoraTyön tai tapahtuman Facebook-sivulla sekä Twitterissä tai Instagramissa tunnisteilla #myytinmurtajat ja #työmyytit.

Tapahtumatiedot

  • Maanantaina 15.7. klo 17.30 – 18.30, Kauppakeskus Puuvilla, Pori.

  • Tilaisuus striimataan livenä myös SuomiAreenan nettisivuille. 

  • Tilaisuuden järjestävät SuoraTyö Oy, Neuroliitto ry sekä THL.
     

#Myytinmurtajat: Ovatko osatyökykyiset yhteiskunnan riippakivi? - Videot

Tapahtumasta on julkaistu myyttejä kuvaavat videot. Voit katsoa ne alla olevista linkeistä. 

Myytti 1: Osatyökyinen on tyhmä

Myytti 2: Osatyökykyinen on imagohaitta

Myytti 3: Osatyökykyinen on byrokraattinen taakka

SuomiAreena

SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma, joka järjestetään vuosittain heinäkuussa Porissa. SuomiAreenalla keskustellaan suomalaisesta yhteiskunnasta rennosti kesäisissä tunnelmissa. Tilaisuudet ovat kaikille kävijöille avoimia ja ilmaisia. Viikkoon mahtuu paljon muutakin kuin pelkkää keskustelua: musiikkia, urheilua, liikuntaa, näytelmiä. Vuonna 2018 SuomiAreenassa vieraili
67 00 kävijää yli 200 tilaisuudessa.


SuoraTyö lyhyesti

SuoraTyö on vuonna 2011 perustettu yhtiö, joka ainoana Suomessa tarjoaa kotitalouksille sekä yrityksille ja muille organisaatioille koko työsuhteen hallinnoinnin digitaalisesti. Yhdellä maksulla työnantaja hoitaa työnantajavelvoitteensa. Palvelu jakaa maksut ja ilmoitukset automaattisesti eri tahoille. Järjestelmä huomioi myös työehtosopimusten ehdot palvelun kautta tehdyissä työsuhteissa.

SuoraTyön alustan kautta maksettiin vuonna 2018 palkat yli kuudesta miljoonasta työtunnista. Yli 200 kuntaa Suomessa käyttää SuoraTyön palvelua vammaisten henkilökohtaisen avun järjestämiseen. Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen omistaa SuoraTyö Oy:stä vajaat 20 prosenttia ja finanssitalo Taaleri runsaat 10 prosenttia. 

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Lisää aihealueelta