Yli puolet suomalaisista uskoo, ettei kaikille riitä töitä

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Yli puolet suomalaisista uskoo, ettei kaikille riitä töitä

Vanhemmat nuoria skeptisempiä tulevaisuuden suhteen. Joustavuuden uskotaan olevan työn tulevaisuuden trendi. Itsensä työllistäjät tyytyväisimpiä työhönsä. #Duuerit tekivät yli kolme miljoonaa tuntia uutta työtä.

Suomalaisten asenteita työelämään ja sen tulevaisuuteen liittyen kartoittanut tutkimus paljastaa, että 58 prosenttia suomalaisista ei usko kaikille löytyvän töitä tulevaisuudessa.

Vanhemmat ikäluokat suhtautuvat työllistymiseen nuoria skeptisemmin: 55-54-vuotiaista 66 prosenttia uskoo työttömien työllistymisen olevan vaikeaa. Vastaava luku 18-24-vuotiaiden keskuudessa on 37 prosenttia.

Tuore tutkimus osoittaa myös, että suomalaisista 52 prosenttia uskoo ansioidensa kertyvän tulevaisuudessa useammasta työstä.

”Työelämän murros heijastuu tuloksissa”

JANI LAATIKAINEN

”Työelämän murros heijastuu tuloksissa”, toteaa SuoraTyön toimitusjohtaja Jani Laatikainen. ”Luottamus työn pysyvyyteen on mennyt. Mitä tämä tekee yhteiskunnallemme, on täysi arvoitus. Meidän on yhdessä ponnisteltava sen eteen, että työn tekijät kokevat asemansa turvatuksi myös ei-perinteisissä työsuhteissa.”

Tänään julkistettava tutkimus on osa tässä kuussa päätöspisteensä saavuttavaa #Duueri-kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on ollut herättää keskustelua uudesta, joustavasta työstä sekä ohjata työnantajat ja -tekijät työllistämisprosessiin, joka täyttää kaikki lain vaatimukset.

Suomalaisista 52 prosenttia uskoo ansioidensa kertyvän tulevaisuudessa useammasta työstä.

Työn tulevaisuus -tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin, millaiseksi he uskovat työelämän muuttuvan tulevaisuudessa. Avoimissa vastauksissa nousevat esiin epätyypillisten työsuhteiden lisääntyminen ja työn pirstaloituminen. Lisäksi työn tekemisen uskotaan muuttuvan aiempaa yrittäjähenkisemmäksi.

Joustavuus rulettaa

Suomalaisista yli puolet, 52 prosenttia, näkee työn muuttuvan joustavammaksi tulevaisuudessa. Vahvimmin työn joustavuuden kasvamiseen uskovat johtotehtävissä työskentelevät, asiantuntijat, yrittäjät ja freelancerit.

Suomalaisista 52 prosenttia näkee työn muuttuvan joustavammaksi tulevaisuudessa.

Joustavuus nähdään myös avaimena työmarkkinoilla pärjäämiseen. Suomalaisista peräti 74 prosenttia näkee työntekijöiden joustavuuden olevan menestystekijä tulevaisuuden työmarkkinoilla.

”Mielipideilmasto kehittyy nopeammin kuin työelämän sääntely”, sanoo SuoraTyön Laatikainen. ”Teknologinen kehitys muuttaa koko elämäntapaamme. On luonnollista, että työelämänkin rakenteet ryskyvät digitalisaation myötä. Yhteiskuntana meidän kannattaa tähdätä siihen, että saamme muutosenergian valjastettua käyttöön meitä kaikkia hyödyttävällä tavalla.”

Itsensä työllistäjillä on kivaa

Kenties yllättäen tutkimus paljastaa, että jopa 81 prosenttia kaikista suomalaisista on tyytyväisiä nykyiseen työhönsä. Miehistä tyytyväisiä työhönsä on 83 prosenttia. Naisten keskuudessa vastaava luku on 79 prosenttia.

Kaikkein tyytyväisimpiä työhönsä ovat tutkimuksen perusteella kuitenkin yrittäjät ja freelancerit. Heistä 95 prosenttia kertoo olevansa tyytyväisiä työhönsä. Perusteluina nousevat avoimissa vastauksissa esiin yrittäjän vapaus, työn merkityksellisyys ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä.

Lisätiedot
Jani Laatikainen, toimitusjohtaja, SuoraTyö
044 023 1179
jani.laatikainen@suoratyo.fi

--------------------------------------------------

Työn tulevaisuus -tutkimuksen tulokset: 

Lataa tiedote (pdf): /files/2018-01/tiedote-yli-puolet-suomalaisista-uskoo-ettei-kaikille-riita-toita.pdf?217ced44bb

Lataa raportti (pdf): Työn-tulevaisuus_tutkimusraportti_talvi-2017

#Duueri-lähetyksen videotallenne: SuoraTyön Facebook-sivulla

--------------------------------------------------

Tietoa Työn tulevaisuus -tutkimuksesta ja #Duueri-kampanjasta

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää täysi-ikäisten suomalaisten näkemyksiä työstä, työn tulevaisuudesta sekä tyytyväisyydestä omaan työhönsä.

Tutkimukseen vastasi hyväksytysti yhteensä 1 098 suomalaista. Työtyytyväisyyttä käsittelevä kysymys kysyttiin työssäkäyvien suomalaisten keskuudessa. Kysymykseen vastasi yhteensä 834 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 18-65-vuotiaat suomalaiset valtakunnallisesti (poissulkien Ahvenanmaa). Otos on painotettu väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Koko aineiston tilastollinen virhemarginaali on korkeintaan 3,0 %-yksikköä suuntaansa.Tämän vuoden huhtikuussa alkanut #Duueri-kampanja haastoi kaikki suomalaiset yritykset ja keikkatyövoimaa jo käyttävät kotitaloudet tarjoamaan joustavaa työtä uuden työn tekijöille. Kampanjan yhteydessä Suomeen syntyi SuoraTyö- ja Oikotien Keikkatyöt-palvelujen kautta kolme miljoonaa tuntia työtä.

Kampanjan päätöstä vietetään tänään 23.11. päätöstilaisuudessa Sanomatalossa. Tilaisuuden puhujavieraita ovat mm. Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio, Vihreiden vs. puoluesihteeri Kaisa Hernberg sekä Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi. #Duuerin takana ovat Etera, Fennia, Lenovo, SuoraTyö, Oikotie ja T-Media.

Huhtikuu 2017

Tämän vuoden huhtikuussa #Duueri-kampanja julkaisi tutkimuksen, joka kartoitti suomalaisten asenteita keikkatyöhön ja pimeään työhön.

Lataa raportti (pdf): Työtutkimus_2017_suuri_yleisö_raportti

--------------------------------------------------

Lisää aiheesta mediassa

Taloussanomat: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005460769.html

ESS: http://www.ess.fi/uutiset/talous/art2417197

Keskisuomalainen: http://www.ksml.fi/talous/Vanhemmat-ik%C3%A4luokat-ovat-nuoria-ep%C3%A4ilev%C3%A4isempi%C3%A4-ty%C3%B6llistymisen-suhteen/1073357

Demokraatti: https://demokraatti.fi/luottamus-tyon-pysyvyyteen-on-mennyt-yli-puolet-suomalaisista-uskoo-ettei-kaikille-riita-toita/

Verkkouutiset: https://www.verkkouutiset.fi/yli-puolet-suomalaisista-uskoo-ettei-kaikille-riita-toita/

Turun Sanomat: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3740494/Vanhemmat+ikaluokat+epailevat+ettei+toita+ei+riita+kaikille

Yrittäjät.fi: https://www.yrittajat.fi/uutiset/566597-tutkimus-yrittajat-tyytyvaisimpia-tyohonsa

Satakunnan Kansa: https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/vanhemmat-ikaluokat-ovat-nuoria-epailevaisempia-tyollistymisen-suhteen-200553690

Lapin Kansa: https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/lahes-60-prosenttia-suomalaisista-ei-usko-kaikille-riittavan-toita-tulevaisuudessa-vanhemmat-ikaluokat-ovat-nuoria-epailevaisempia-200553694

Karjalainen: https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/talous/item/163248-vanhemmat-ikaluokat-ovat-nuoria-epailevaisempia-tyollistymisen-suhteen

Kainuun Sanomat: http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/talous/vanhemmat-ikaluokat-ovat-nuoria-epailevaisempia-tyollistymisen-suhteen/

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Lisää aihealueelta