Sote-sekoilu ei saa hidastaa sotu-uudistusta

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Sote-valmistelujen seuraaminen on tempoilevaa kuin Suomen lätkäjoukkueen retkeily Tanskan MM-turnauksessa. Mitä tahansa voi tapahtua! Sote-kaukalossa voi myös lopputulos olla kuin Suomen lätkäkohtalo: Se voi kaatua välieriin, ja kisat ovat sitten sillä erää siinä.

Mikäli sote-uudistusta ei saada nyt maaliin, seuraava hallitus alkaa veivata sotea uusiksi omista lähtökohdistaan. Silloin sosiaaliturvan kokonaisuudistus uhkaa siirtyä sitä seuraavalle hallitukselle ensi vuosikymmenelle, sillä molempiin uudistuksiin eivät hallituksen rahkeet todennäköisesti riitä.

Sosiaaliturva trampoliiniksi työelämään

Sotu-uudistuksessa keskeisessä roolissa on työttömyysturva. Ihmisten kannalta olennaista on, ettei työttömyydestä tule taloudellinen ja henkinen loukku. Tällä hetkellä riskinä on, että paluu työttömyydestä työelämään on liian suuren kynnyksen takana. Sen ylittäminen vaatii valtavaa loikkaa, jolloin syrjäytymisen riski kasvaa nopeasti.

Tiedon löytyminen yhdestä paikasta ja digitalisaation hyödyntäminen päätösten teossa
= Tarvittava turva työttömälle.

Sosiaaliturvapäätösten kannalta olennaisen tiedon löytyminen yhdestä paikasta sekä digitalisaation hyödyntäminen päätösten teossa antavat tarvittavan turvan työttömälle. Työkykyiset puolestaan voivat palata vaikka vähitellen takaisin työmarkkinoille, mikäli kokoaikaista työtä ei heti ole tarjolla. Silloin ei tarvitse pelätä henkilökohtaisen sosiaaliturvan korttitalon romahtavan ottaessaan vastaan keikkatyötä.

Digitalisaatiolla kokokuva sosiaaliturvasta

Uudistuksen mahdollistajana on ensi vuonna käyttöön tuleva kansallinen tulorekisteri. Siihen pitää saada kootusti kaikki tulolähteet, jotta kunkin ihmisen tilanteesta saadaan kerralla ajan tasalla oleva kokokuva. Silloin voidaan luontevasti yhdistellä ansiotuloja ja yhteiskunnan turvaverkosta tulevia tukimuotoja.

Tulorekisteri tarvitsee reaaliaikaisen kokonaiskuvan tulolähteistä ja tukiverkoston muodoista. Silloin sosiaaliturva toimii luontevasti digitalisaation aikana.

Tulorekisteristä ei saada toimivaa peliä ilman lakimuutoksia. Yhteiskunnan eri tahot on velvoitettava tuottamaan rekisteriin kaikki tarvittavat tiedot. Tarvitaan myös kansallinen lainsäädäntö, jotta yksinkertaiset etuuspäätökset voidaan tehdä automaattisesti.

SuoraTyö valmis tulorekisteriin

Olemme rakentaneet SuoraTyön alustaa siten, että sen kautta maksetuista palkoista menevät tiedot tulorekisteriin. Olemme olleet mukana kehittämässä tulorekisteriä sellaiseksi, että ihmiset voisivat mahdollisimman joustavasti rakentaa toimentulonsa säännöllisestä ansiotyöstä tai keikkatyöstä ja tarvittaessa tukeutua sosiaaliturvaan, jos mitään työtä ei ole tarjolla.

SuoraTyön alustan kautta toimittaessa työn tekijä on aina palkansaaja ja häneen sovelletaan palkansaajan turvaverkkoja muun muassa työttömyysturvan osalta.

Yrittäjänä ja työntekijänä toimivien turvaksi on puuhattu yhdistelmävakuutusta, jonka tiellä on viime aikoina ollut hidasteita. Se onkin syytä kytkeä osaksi sosiaaliturvan kokonaisuudistusta. Ei kannata lähteä paikkailemaan muutenkin remontin tarpeessa olevaa työttömyysturvaa.

Yhdistelmävakuutus tulee kytkeä osaksi sosiaaliturvan kokonaisuudistusta.
JANI LAATIKAINEN

Sote ja sotu vai sotku ja lätkä

Sote- ja sotu-uudistusten seuraaminen on kuin katsoisi sekavaa lätkäpeliä. Ei tiedetä, kuka pelaa mihinkin maaliin. Maalin edustan tungoksessa maalitkin siirtyvät. Vaihto- ja rangaistusaitioiden ovet käyvät tiuhaan ja joku komennetaan suihkuun.

Kansantalouden kannalta molempien uudistusten vieminen maaliin on välttämättömyys. Muuten vaihtopenkillä istuu pelikuntoista työväkeä ja kaukalossa alivoimalla pelaavat nääntyvät taakan alla.

Jani Laatikainen
toimitusjohtaja
SuoraTyö Oy

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Lisää aihealueelta