Tulorekisteri korvaa putkipostin odottelun

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Tulorekisteri mahdollistaa verotuksen ja sosiaaliturvan viemisen lopullisesti digiaikaan. Tasavallan presidentti allekirjoitti viime perjantaina (12.1.2018) lain tulorekisteristä. Uusi rekisteri tulee käyttöön keskeisissä viranomaisissa vuoden 2019 alussa.

Rekisteri tekee palkansaajan tulotiedoista reaaliaikaisen. Kun palkan maksaja on tehnyt ilmoituksen tulorekisteriin, kaikki rekisteriä käyttävät tahot saavat palkkatiedot suoraan rekisteristä, eikä niitä tarvitse työnantajan erikseen ilmoitella joka taholle.

Tulorekisteri madaltaa työllistymisen kynnystä

Tulorekisteri vaikuttaa toki ansiotulojen verotuksen säätämiseen paremmin todellisuutta vastaavasti. Yhteiskunnan nykytilassa sen suurin merkitys on kuitenkin työttömyyden ja työllisyyden välisen kynnyksen madaltumisessa ratkaisevasti.

Tulorekisterin merkitys on suurin työllistymisen kynnyksen madaltamisessa. Tämä edellyttää aktiivimallia myös julkishallinnolle.

Emme ehkä tajua sitä, mutta uudistus on yksi palkka- ja verohistorian merkittävimpiä. Mutta vain, jos se myös hyödynnetään läpi julkishallinnon. Se edellyttää lainsäätäjiltä aktiivimallia myös virastoille ja viranomaisille.

Lainsäätäjien on mahdollistettava tulorekisterin täysipainoinen hyödyntäminen etuuksien käsittelyssä. Rajapinnat eri toimijoille on rakennettava sellaisiksi, että kansalaisen asiointi sujuvoituu ja elämänlaatu paranee. Pienikin hikka ajaa tukien saajan kuoren sisään. Silloin hän ei ole osallistumassa yhteiskunnan rakentamiseen, vaikka kykyä – ja useimmiten haluakin – olisi.

Ei horjuteta korttitaloa

Työttömyys- ja muita yhteiskunnan tukia saavat eivät halua vaarantaa toimeentuloaan. Eikä tässä ole nyt tippaakaan syyllistämistä. Tämä muodostaa kuitenkin yhden merkittävimmistä esteistä keikkatyön tekemiselle. 

Työttömän pelkona on, että pienikin työ voi keskeyttää työttömyysetuuden tai muun tuen maksatuksen. Se on kuin entisajan siirtyminen junanvaunusta toiseen talvipakkasella. Joutuu hetken pärjäämään tuiverruksessa vaunujen välillä. Ja putoamisvaarakin on olemassa. Työttömälle voi tulla oikeasti kylmä ja nälkä, kun tieto liikkuu liian hitaasti putkipostissa.

Työtön voi purkaa työttömyyttään vähin erin tekemällä keikkatöitä. Tämä edellyttää työn tarjoajien ja tekijöiden kohtaamista, sekä saumatonta toimeentulon varmistamista eri tulovirroista.

Tulorekisterin myötä tieto ansiotuloista ja etuuksista kulkee tosiaikaisesti, jolloin voidaan luoda edellytykset toimeentulon kokoamisesta eri tulovirroista joustavasti. Tietysti tavoite on, että mahdollisimman moni työikäinen ja -kykyinen hankkisi elantonsa työn tekemisellä, sillä se vahvistaa jatkuvasti hyvinvointiyhteiskunnan resursseja. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Keikkatyölle parhaat edellytykset

SuoraTyö on ollut mukana tulorekisterin kehityksessä yhdessä Verohallinnon ja muiden sidosryhmien kanssa. SuoraTyölle keikkatyön mielekkyys on ydinkysymys. Työn tarjoajien ja tekijöiden kohtaaminen luo keikkatyön markkinat. Ansiotulon ja työttömyysturvan saumattomuus luo toimeentulon turvan.

Paljon puhetta aiheuttanut aktiivimalli on muuttanut työllisyysajattelua siten, että työttömän ei tarvitse olla vain työtön. Hän voi purkaa työttömyyttään vähin erin tekemällä keikkatöitä. Aktiivimalli vaatii toki lainsäätäjiltä vielä monta rohkeaa ponnistusta, joilla varmistetaan, ettei kenenkään toimeentulo vaarannu.

Keikkatyö luo mahdollisuudet kokoaikaiseen ansaintaan. Ansainta kannattaa rakentaa palvelussa, jossa turvaverkko toteutuu täydellisesti.

Keikkatöistä voi rakentaa itselleen kokoaikaisen ansainnan, kunhan tekee keikkatyönsä sellaisissa palveluissa, joissa palkansaajan turvaverkko sosiaali- ja eläketurvineen toteutuu. SuoraTyö on näistä kiistatta paras. Keikkatyö voi johtaa myös kokoaikaiseen työsuhteeseen. Siitäkin olemme asiakkailtamme kuulleet aina silloin tällöin.

Tulorekisteri ei tule yhtään liian aikaisin. Tämä vuosi opetellaan aktiivimallin myötä keikkatyöllistymistä. Julkishallinto joutuu varmistamaan ansiotulon ja sosiaalietuuksien saumattomuuden nykyisillä keinoilla. Ensi vuonna tämäkin on merkittävästi helpompaa.

Jani Laatikainen
Toimitusjohtaja
SuoraTyö Oy

PS. Tulorekisteri ei vaadi sinulta SuoraTyön asiakkaana yhtään mitään, vaikka onkin valtava muutos työnantajan ilmoitusvelvollisuuteen ja lisää palkoista ilmoitettavan tiedon määrää. SuoraTyö.fi-palvelu hoitaa kaikki ilmoitukset puolestasi ja palvelu on täysin yhteensopiva tulorekisterin kanssa siitä päivästä lähtien, kun tulorekisteri käynnistyy. Miksi SuoraTyö?  

PPS. Oletko jo tutustunut SuoraTyö.fi-palveluun, jossa palkansaajan turvaverkko toteutuu täydellisesti sosiaali- ja eläketurvineen? Työnantajalle SuoraTyö.fi on helpoin ja nopein, sekä edullisin tapa huolehtia työsuhteen kiemuroista ja työnantajan velvoitteista huoletta, täysin automaattisesti. Kuinka SuoraTyö tekee työn teettämisen helpommaksi?

Tulorekisteristä ja sen tuoreimmista kuulumisista voit lukea lisää Verohallinnon sivuilta: http://www.tulorekisteri.fi

arrow_back Takaisin artikkeleihin

Lisää aihealueelta