Täältä saat vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Onko sinulla kysyttävää SuoraTyö.fi -palvelun käyttämisestä? Katso alta  yleisimmät kysymykset ja vastaukset.

YLEISTÄ

Voinko toimia samaan aikaan sekä työntekijänä että työnantajana?

Voit. SuoraTyö.fi-palvelu on suunniteltu niin työntekijöille kuin työnantajille, ja eri roolit pysyvät järjestelmässä erillään toisistaan.

Sitoudunko johonkin rekisteröityessäni palveluun?
Et sitoudu. Rekisteröityessäsi palveluun työnantajana tai työntekijänä et sitoudu mihinkään ja voit myös lopettaa palvelun käytön milloin tahansa.
Miksi minun täytyy tunnistautua SuoraTyö.fi-palveluun Tupas-tunnistuspalvelulla?
Tunnistautuminen tarvitaan, jotta SuoraTyö.fi-palvelu voi hoitaa puolestasi työntekijän palkkaamiseen liittyvät kotitalouksien lakisääteiset velvoitteet . Lisäksi tunnistautuminen ehkäisee väärinkäytöksiä sekä lisää luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.
Voinko toimia samaan aikaan sekä työntekijänä että työnantajana?

Voit. SuoraTyö.fi-palvelu on suunniteltu niin työntekijöille kuin työnantajille, ja eri roolit pysyvät järjestelmässä erillään toisistaan.

KOTITALOUS / TYÖNANTAJA

Kannattaako minun ostaa työ suoraan yksityishenkilöltä sen sijaan, että ostaisin sen yritykseltä?
Suoraan palkkaamalla maksat vain tehdystä työstä ilman välikäsiä. Lisäksi ostaessasi työn suoraan tekijältä, sinun ei tarvitse maksaa työn hinnasta arvonlisäveroa. Katso esimerkkejä toteutuneista säästöistä täältä.
Miten saan selville, mikä on työn lopullinen kokonaishinta?


Läpinäkyvyys on yksi SuoraTyö.fi-palvelun arvoista. Käyttämällä SuoraTyö.fi-palvelua tiedät aina kokonaiskustannuksen sivukuluineen jo ennen työsopimuksen solmimista. Lisäksi tarjoamme kattavat laskurit ja arviot työn kokonaiskustannuksista:  laskuri

Olen sopinut työstä etukäteen ja haluaisin vain maksaa palkan nopeasti, onnistuuko tämä SuoraTyö.fi-palvelussa?
SuoraTyö.fi-palvelun PikaPalkka-toiminnolla voit maksaa palkan nopeasti ja helposti. Voit silti luottaa, että kaikki työnantajavelvoitteesi hoituvat oikein ja oikea-aikaisesti.
Jos käytän PikaPalkkaa palkanmaksussa, onko työntekijäni/työntekijöideni vakuutusturva kunnossa?
Mikäli olet rekisteröitynyt SuoraTyö-palvelun käyttäjäksi ja olet täyttänyt tietosi Vakuutukset-osiossa, on lakisääteinen tapaturmavakuutus sekä ryhmähenkivakuutus voimassa kaikilla työntekijöilläsi. Vakuutusosion tietojen täyttäminen ei aiheuta sinulle mitään kustannuksia, vaan maksat vakuutuksista ainoastaan palkanmaksun yhteydessä.
Mitä ovat työnantajamaksut?
Työnantajamaksuiksi kutsutaan kaikkia työntekijän bruttopalkan päälle maksettavia palkan sivukuluja, joita ovat sosiaaliturva-, tapaturmavakuutus-, ryhmähenkivakuutus-, työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. SuoraTyö.fi-palvelu huolehtii puolestasi kaikkien näiden eriaikaisten maksujen maksamisesta sekä niihin liittyvistä ilmoituksista – sinä selviät näistä kaikista yhdellä kokonaismaksulla.
Mistä minun tulee huolehtia SuoraTyö.fi-palvelussa?
Työnantajana vastuullasi on tarkistaa työntekijän verokortin tiedot, joko palveluun ladatusta sähköisestä verokortista tai pyytämällä työntekijää esittämään verokortin sinulle ennen palkanmaksua. Tämän lisäksi sinun tarvitsee vain hyväksyä tehdyt työt palvelussa ja maksaa työstä muodostunut maksu ajallaan. Palvelu huolehtii lopusta puolestasi. Käyttäessäsi palvelun PikaPalkka™-ominaisuutta, sinun on huolehdittava vain veroprosentin tarkistamisesta.
Jos työntekijä ei ole esittänyt minulle verokorttia tai sitä ei löydy sähköisenä palvelusta, miten minun tulee menetellä palkanmaksuhetkellä?
Lain mukaan tällöin on pidätettävä 60 prosentin ennakonpidätys. Se tapahtuu helposti siten, että vaihdat palvelussa työntekijän veroprosentiksi 60 prosenttia ennen palkanmaksua tai ennen palkkajakson hyväksymistä työajan seurannassa.
Miten SuoraTyö.fi-palvelu auttaa minua hoitamaan lakisääteiset velvoitteeni työnantajana?
SuoraTyö.fi-palvelu hoitaa puolestasi työnantajan lakisääteiset velvoitteet kotitalouksille
Mitä SuoraTyö.fi-palvelun käyttö maksaa?
Palvelun käyttö on työntekijälle ilmaista. Palkanmaksun yhteydessä perimme työnantajalta pienen palvelumaksun: hinnasto
Mitä teen jos työntekijälle sattuu tapaturma?
SuoraTyö.fi-palvelu hoitaa työntekijän tapaturmavakuutuksen ainutlaatuisella tavalla yhteistyössä Fennian kanssa ja vakuutus on aina voimassa. Tapaturman sattuessa SuoraTyö.fi-palvelu avustaa sinua vahinkoilmoituksen tekemisessä.
Mitä vakuutuksia minun työnantajana täytyy ottaa työntekijälle?

SuoraTyö.fi-palvelu hoitaa puolestasi kaikki työsuhteen lakisääteiset vakuutukset sekä työntekijän ryhmähenkivakuutuksen. Ilman SuoraTyö.fi-palvelua sinun on itse huolehdittava tarvittavista vakuutuksista, joita ovat tapaturmavakuutus, eläkevakuutus sekä työttömyysvakuutus.
Onko minun työnantajana otettava vastuuvakuutus työntekijän mahdollisten virheiden varalta?

Vastuuvakuutus ei ole lakisääteinen vakuutus, mutta suosittelemme vakuutuksen ottamista.
Saanko kotitalousvähennyksen myös SuoraTyö.fi-palvelun kautta teetetystä työstä?
Kyllä, mikäli teetetty työ on sellaista, että se oikeuttaa kotitalousvähennykseen. SuoraTyö.fi-palvelu muodostaa automaattisesti puolestasi kotitalousvähennyksen hakemiseen tarvittavat laskelmat.
Voinko palkata myös apumiehen SuoraTyö.fi-palvelun kautta palkkaamalleni rakennusammattilaiselle?
Sinulla voi olla samanaikaisesti useita työntekijöitä esimerkiksi rakennus- tai remonttikohteessa. SuoraTyö.fi-palvelu sisältää kattavan työsopimushallinnan sekä työajanseurannan, jolla voit helposti seurata useampien henkilöiden työn edistymistä.
Onko tuntiseurantaa pakko käyttää? Eikö voisi vain maksaa sovitun urakkapalkan?

Suomen laki vaatii, että työaikaa seurataan. SuoraTyö.fi-palvelu tarjoaa työkalut työajanseurantaan, mutta työajanseurannan voit hoitaa myös itse ja maksaa sovitun palkan tai kiinteän palkkion käyttämällä SuoraTyö.fi:n PikaPalkka-toimintoa.
Mitä eroa on palkalla ja palkkiolla?
Palkkiona maksetaan yleensä kertaluonteiset tai satunnaiset työkorvaukset. Tällöin sovittuun bruttopalkkaan (palkkasumma, josta ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja) ei lisätä mitään (esim. lomakorvaus, työajan lyhennys jne.) vaan bruttopalkka on sovittu palkkio työstä. Palkkaan lisätään esimerkiksi lomakorvaus tai työnajan lyhennys.

TYÖNTEKIJÄ

Miksi valitsisin SuoraTyö.fi-palvelun oman toiminimen sijaan?
Toiminimiyrittäjänä sitoudut kaikkiin yrittäjän velvollisuuksiin. Sinun on huolehdittava mm. kirjanpidosta, yrittäjäeläkkeestä, alv-ilmoituksista tai palkattava tilitoimisto hoitamaan puolestasi nämä velvoitteet. Käyttämällä SuoraTyö.fi-palvelua voit keskittyä työntekoon ja oman osaamisesi hyödyntämiseen ja samalla voit olla varma, että vakuutus- ja eläketurvasi on kunnossa. Lisäksi työttömyysturvasi on parempi käyttäessäsi SuoraTyö.fi-palvelua oman yrityksen sijaan.
Teen työtä SuoraTyö.fi-palvelun kautta. Olenko yrittäjä?

Et ole yrittäjä, toimit työsuhteessa toisen SuoraTyö.fi-palvelun käyttäjän palkkaamana, joten olet palkansaaja.
Jos minulle syntyy työn tekemisestä kuluja, voinko saada näistä korvauksen?
Kyllä voit. SuoraTyö.fi-palvelussa on sisäänrakennettuna matkalaskutoiminnallisuus, jonka avulla voit lisätä palkkajaksolle työn tekemisestä aiheutuneita kuluja työajanseurannassa (esim. sovitut kilometrikorvaukset, päivärahat tai muut kuitin mukaiset kulut).
Onko SuoraTyö.fi-palvelu tasavertainen vaihtoehto oman yrityksen perustamiselle? 

Mikäli tarjoat ainoastaan omaa työtäsi, SuoraTyö.fi-palvelu on erinomainen vaihtoehto sinulle, jos haluat välttää yrityksen pyörittämiseen liittyvän byrokratian. Mikäli haluat työn lisäksi myös myydä tavaraa tai muita hyödykkeitä, niin tällöin oman yrityksen perustaminen on sinulle paras vaihtoehto.
Milloin palkkani maksetaan?
Palkanmaksupäivä sovitaan työnantajan kanssa.
Miten työehtosopimukset on huomioitu SuoraTyö.fi-palvelussa?
Palkanlaskennassa on otettu huomioon eri työehtosopimusten vaikutukset.
Tarvitseeko minun syöttää verokorttini tiedot SuoraTyö.fi-palveluun?
Sinun tulee ilmoittaa ennakonpidätysprosenttisi työnantajalle. Mikäli ennakonpidätysprosenttia ei toimiteta työnantajalle verokorttia esittämällä, on työantajan Suomen lain mukaan perittävä palkasta 60 prosenttia ennakonpidätystä.
Voinko menettää työttömyyskorvaukseni, jos teen töitä SuoraTyö.fi-palvelun kautta?
Tehty työ voi vaikuttaa työttömyyskorvaukseesi. Voit tienata 300 euroa kuukaudessa sen vaikuttamatta Kelan maksamaan työttömyysturvaan tai peruspäivärahaan, mutta sinun on kuiteinkin ilmoitettava palkkatuloistasi Kelaan.
Saanko SuoraTyö.fi-palvelusta työtodistuksen?
Kyllä, työnantaja voi tulostaa työtodistuksen SuoraTyö.fi-palvelusta.
Mitä SuoraTyö.fi-palvelun käyttö maksaa?

Toimiessasi SuoraTyö.fi-palvelussa työntekijänä, palvelun käyttö on sinulle täysin maksutonta. Palkanmaksun yhteydessä perimme työnantajalta palvelumaksun.

Kertyykö minulle eläkettä SuoraTyö.fi-palvelun kautta tekemästäni työstä?
Kyllä, SuoraTyö.fi-palvelun kautta tehdystä työstä kertyy sinulle aivan normaalisti työeläkettä.
Miksi minulla on merkittynä palkkanauhassa lomakorvaus, mutta en ole saanut sitä tililleni?
Olet valinnut omissa asetuksissasi ”Lomarahan kerryttämisen”, jolloin voit itse valita milloin lomarahat sinulle tilitetään, esim. kun lähdet lomamatkalle. Voit myös valita, että lomarahat maksetaan sinulle joka palkan yhteydessä.

Rekisteröidy käyttäjäksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voit selata avoimia työpaikkoja tai ilmoittaa avoimesta paikasta. Toimi siis heti – rekisteröityminen vie vain 3 minuuttia!
Rekisteröidy palveluun

 

Löydä vastaus kysymykseesi

Mitä ovat työnantajamaksut? Milloin palkkani maksetaan? Katso vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin tästä.
Kysyttyä

 

Ole yhteydessä

Asiakaspalvelumme palvelee sinua ma–pe klo 8.30–16.00. Sähköposteihin vastaamme mahdollisimman pian.
040 192 4200
info(at)suoratyo.fi


kuningaskuluttaja

Kuningaskuluttaja vertaili

SuoraTyö.fi on maksuttomia palkanlaskentakeinoja edullisempi palvelu satunnaisesti työllistävälle kotitaloudelle.